סביבה וחברה

Environment-and-Societyחזון החברה מונחה על ידי מספר עקרונות:

החזון החברתי – בכל אתר המתאים לביצוע פינוי בינוי נפעל להעניק לכל משפחה דירה גדולה וחדשה בבניין יוקרתי תמורת הדירה הישנה שלה. זאת על ידי כך שאנו מנצלים את שווי הקרקע הגבוה באזורים רבים בארץ. המשמעות הישירה היא שדרוג ניכר במצבה הכלכלי של המשפחה וזאת ללא השקעה למעשה מצד המשפחה.

החזון העירוני – לסייע לערים להתחדש תוך שימוש חוזר בקרקעות קיימות. בנייה של מתחמים חדשים במקום הישנים תזרים דם חדש לעיר ולשכונה, בין היתר על ידי כניסת משפחות עם ילדים אשר ידרשו את כל השירותים הדרושים (בתי ספר וגני ילדים, פארקים, מסחר ועוד).

החזון הסביבתי – לנצל טוב יותר את הקרקע שהולכת ואוזלת בישראל על ידי בניה לגובה. האיום הסביבתי הגדול ביותר על ישראל הוא המחסור בקרקעות פנויות וזמינות בהיקפים שיספקו את גידול האוכלוסייה העתידי. הדרך היחידה כמעט להתמודד עם איום זה הוא שימוש חוזר בקרקע בנויה ובנייתה מחדש.


 היבטים חברתיים של פינוי בינוי
מה לפינוי בינוי ולהיבטים חברתיים? הרבה מאוד. הליך פינוי בינוי מהווה את האפשרות היחידה לבעלים רבים לצאת מהמצוקה בה הם נמצאים כיום. יש להם דירה באזורים יקרים ומבוקשים אך שווי השוק שלה נמוך משמעותית מדירה חדשה באותו אזור ממש.

לדוגמא – דירתכם שווה היום מיליון שקל. לאחר ביצוע פרויקט של פינוי בינוי דירתכם תהיה שווה 1.5 מיליון ואף יותר מכך במקרים מסוימים. ברור שלמשפחה יכולת גדולה יותר לעשות שימוש בהון הנוסף הזה אם לעבור להתגורר ליד הילדים או אולי למכור את הדירה ולהשתמש בכסף לכל מטרה שתרצו (במקרה של אנשים מבוגרים המבקשים לעבור לבית הורים או דיור מוגן, בהחלט ייתכן שזה יהיה ההבדל בין בית הורים גרוע לבית הורים איכותי), ההון שהמשפחה יכולה להוריש לילדיה עולה משמעותית ועוד ועוד.
לסיכום, פינוי בינוי הוא המנוף הכלכלי שבעזרתו משפחות רבות יכולות לשדרג את מעמדן הכלכלי-חברתי בצורה משמעותית.


היבטים אורבאניים של פינוי בינוי
רק 75 שנים עברו מאז קום המדינה וכבר חלקים ניכרים מערי ישראל מוזנחים וכעורים. הקמת שכונות השיכונים הייתה הכרח שנועד לספק דיור למאות אלפי עולים שהגיעו לישראל בבת אחת. אך אין זה כורח המציאות עוד. צריך ואפשר לספק תנאי דיור טובים יותר לכל אותם משפחות תוך שיפור ניכר בחזות העירונית, שדרוג תשתיות והגעה למסה קריטית של אוכלוסייה בעיר שתאפשר הפחתה ניכרת בשימוש ברכב הפרטי ומעבר לתחבורה ציבורית, בדיוק כפי שנהוג באירופה.

לערי ישראל יש כיום 2 אפשרויות עיקריות למשוך אוכלוסייה אליהן – הראשונה היא לבנות בעתודות הקרקע הפנויות תוך התפשטות העיר החוצה ופגיעה במרקם העירוני. מאחר ובישראל קצב גידול האוכלוסייה הוא הגבוה במדינות המפותחות הרי עתודות הקרקע ממילא מוגבלות, מה שמכריח אותנו לחזור ולעשות שימוש בשטחים בנויים קיימים בתוך העיר. כל אותם שיכונים ישנים עם דירות קטנות הם עתודות הקרקע הגדולות של ישראל ובלבד שיישמרו זכויותיהם של הבעלים הנוכחיים ותובטח להם תמורה הוגנת וראויה עם קידום פרויקטים של התחדשות עירונית ופינוי בינוי.


היבטים סביבתיים של פינוי בינוי
צפונית לבאר שבע, ישראל של היום היא מהצפופות במדינות העולם. עתודות הקרקע הזמינות לבניה הולכות ואוזלות. בהנחה שברצוננו לשמור על שטחים פתוחים מסביב לערים, הרי הדרך היחידה לייצר עתודות קרקע יש מאין היא על ידי "מיחזור" הקרקע ושימוש חוזר בה. פרויקטים של פינוי בינוי הם למעשה הדרך העיקרית להוסיף מכפלות של יחידות דיור על אותה חטיבת קרקע לעומת הקיים.

כל עוד נשמרות עקרונות ברורים של הקצאות לצרכי ציבור ושטחים פתוחים, יש לאפשר בניה לגובה משום שעוד לא נמצאה שיטה יעילה יותר לציפוף בינוי באופן שישמור על כדאיות כלכלית של הפרויקט.

עשוי לעניין אותך גם...

התחדשות עירונית – לעבור ממילים למעשים לטובת השכבות החלשות

יורם אסידון, מוסמך בתכנון ערים וניהול מדיניות סביבה,מנכ"ל ובעלים של א.ת.ו.ס – ייזום ניהול וייעוץ …

דילוג לתוכן