בשנים האחרונות מתנהל ויכוח ער בקרב קהילת המתכננים האם וכיצד יש לבנות לגובה. ברור כי במגבלות הקיימות של תוכניות המתאר וגבולות הערים קיים קושי להמשיך ולבנות על השטחים הפתוחים שסביב הערים. מעבר לכך, ישראל היא ממילא המדינה הצפופה בעולם צפונית לבאר שבע וקיים הכרח דחוף לשמר שטחים פתוחים סביב הערים מסיבות מגוונות ובהחלט מוכחות.
לכן, בניה לגובה מהווה למעשה את הפוטנציאל הבינוי הגדול ביותר במה שקרוי "זכויות אוויר".
אלו המתנגדים לבניה גבוהה טוענים כי היא איננה מתאימה לשכבות חלשות שפעמים רבות מקבלים דירה במגדל יוקרתי ויקר לכאורה לאחזקה.
מדוע "לכאורה"? משום שאם הדברים נעשים בחשיבה מראש הרי אפשר להגיע לתכנון יוקרתי ואיכותי בעלויות תחזוקה נמוכות יחסית.
למשל, לא ממש חייבים בריכת שחיה בכל בניין וגם לא ברור עד כמה הכרחי שומר 24 שעות ביממה. אלו והוצאות נוספות מייקרות ללא צורך את עלות האחזקה השוטפת של הבניין.
יש מבנים גבוהים בישראל בהם משפחה משלמת בממוצע 250-350 שקלים ומקבלים בתמורה ניקיון, תחזוקת מעליות ושירותים נוספים המאפשרים חיים בהחלט סבירים במגדל המגורים.
בכל פעם שמתכנן או אדם המעורה בנושא טוען כי מגדלים אינם מתאימים לאוכלוסיה חלשה השאלה שעולה היא מהי החלופה עבור אותן שכבות? האם הן יכולות להמשיך ולחיות לאורך שנים בדירת שיכון קטנה וצפופה בבניין שהולך ומתפורר? זאת, כאשר ברוב המכריע של המקרים אין אף מעורבות של המדינה או של הרשות המקומית בשיפור המצב.
כפי שנאמר כבר ייתכן שיש אתרים בהם חיזוק הבניין לרעידות אדמה בתמורה לתוספת קומות, מעלית וחדר נוסף לכל דירה היא התוכנית הטובה ביותר.
אנו נשמח לומר לכל דייר באם מתחם המגורים שלו מתאים לתמ"א 38 המנחה חיזוק מבנים לרעידות אדמה או אולי עדיף לקדם פינוי בינוי. לנו אין אינטרס לקדם פינוי בינוי במקומות בהם אין הדבר מתאים משום שמדובר בהשקעה אדירה של שעות שעלינו לדעת מראש כי ניתן יהיה לקבל חזרה את ההשקעה.
זאת ועוד, כל האדריכלים שעובדים איתנו מונחים לתכנן מבנה עם עלויות אחזקה נמוכות ככל הניתן המבוסס על חומרים איכותיים ומערכות בעלות אורך חיים ארוך ככל הניתן.
בניה גבוהה והצורך למזעור עלויות תחזוקה מהווים הזדמנות פז לשלב את כל הנושא של בניה ירוקה או בניה חוסכת משאבים וזאת מתוך מטרה לחסוך הן בעלויות פסיביות של אחזקת הדירה והמבנה והן בעלויות אקטיביות (למשל צריכת חשמל, מים, אנרגיה וכדו').
לבסוף חשוב להזכיר כי אנו בא.ת.ו.ס פועלים כל העת להטיל על החברה המבצעת נשיאה בעלויות התחזוקה למשך מספר שנים עבור הבעלים הנוכחיים וכן להוביל להקמת קרן תחזוקה (ברמה עירונית או ארצית) ממנה יילקחו הכספים לתחזוקה מונעת הדורשת השקעות גדולות יחסית.